Blog | Kaprova ulice – místo, kde se mísí historie a dobré jídlo | Pražské Ulice

Víte, jak vznikl název ulice Kaprova? Tušíte, proč právě sem směřují kroky mnoha obyvatel města, ale i cizinců? A víte, že právě v této ulici si vyberete z různých druhů kulinářských dobrot nebo tu najdete expozice významných osobností?

Nejprve trochu historie. Tato ulice patří k nejstarším ve městě. Název ulice Kaprova se někdy odvozuje od domovního znamení na domě U tří kaprů, ale ve skutečnosti nese toto jméno od doby, kdy dům zakoupil staroměstský primátor Pavel Kapr z Kaprštejna, a to ve druhé polovině 16. století. Od těch dob se samozřejmě hodně změnilo!

Když dnes navštívíte Kaprovu ulici, což činí jak hodně obyvatel Prahy, tak cizinců, není to jen z důvodu, že zde směníte ve známé směnárně peníze v jednom z nejlepších kurzů v Praze. Důvodů pro návštěvu této ulice existuje samozřejmě mnohem více.  Pokud máte hlad a nebo vás jen tzv. honí mlsná, ale nejste si jisti, co byste si právě dali, pak si buďte jisti, že v Kaprovce si přijdou vaše chuťové buňky na své. Máte chuť na kousek Havany? Nebo raději posezení v příjemné kavárně? Nebo je pro vás to pravé fastfood? Tak tady si určitě vyberete.

A pokud budete chtít i něco více, než jen pojíst a popít, u vstupu do Kaprovy ulice najdete např. centrum France Kafky s galeríí a stálou expozici o jeho životě. V nenápadném domě v této ulici  také žil  Jaroslav Ježek, vynikající klavírista, autor džezových i vážných skladeb, blízký spolupracovník Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Zajímavé knihy nakoupíte v knihkupectví Fišer známého nakladatelství Paseka.