Spuštěné projekty | ulicenaporici.cz | Pražské Ulice

www.ulicenaporici.cz - Ulice Na Poříčí spojuje Náměstí Republiky s křižovatkou ulic Sokolovská, Na Florenci a Těšnov.  Patří mezi nejrušnější ulice Nového města. Svůj název získala podle osady Poříčí, která vznikla v letech 990 podél řeky Vltavy. Později se z Poříčí stala jedna z prvních pražských obcí. Tvarování ulice a její současná podoba byly dány existencí Hradiště biskupského dvora, kolem kterého tato cesta vedla.

Projekt www.ulicenaporici.cz

 

Ulice Na Poříčí.

HISTORIE

Ulice Na Poříčí svůj název získala podle osady Poříčí, která vznikla v letech 990 podél řeky Vltavy. Později se z Poříčí stala jedna z prvních pražských obcí. Tvarování ulice a její současná podoba byly dány existencí Hradiště biskupského dvora, kolem kterého tato cesta vedla. 

 

Plastiky Jana Štrusy na budově Legiobanky.

SOUČASNOST

Ulice spojuje Náměstí Republiky s křižovatkou ulic Sokolovská, Na Florenci a Těšnov.  Patří mezi nejrušnější ulice Nového města. Mezi architektonické zajímavosti na Poříčí patří budova bývalé Legiobanky, která vznikla podle návrhu Josefa Gočára. Budovu zdobi reliéf Otty Gutfreunda, který podpírají plastiky Jana Štursy.

 

Palác YMCA.

CO STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU

Zajímavý je také Palác YMCA architekta Eduarda Hniličky. Svůj název získal podle organizace YMCA - Young Men`s Christian Association, která byla založena roku 1844 v Anglii a která si stavbu dokončenou roku 1928 objednala. Palác sloužil organizaci YMCA jako ubytovna mladých mužů až do druhé světové války, kdy přešel pod správu Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy. V roce 1997 bylo v budově po náročné rekonstrukci otevřeno moderně řešené sportcentrum pro veřejnost, které je  stále funkční. Při rekonstrukci byly ve studni pod Ymcou nalezeny busty T.G.Masaryka a E. Beneše od Jana Štrusy, které byly skryté před nacisty, nebo možná komunisty. Dnes je Palác Ymca zapsaný na seznamu kulturního dědictví Unesco a slouží jako sídlo mnoha firem. V jeho přízemních prostorách můžete navštívit restaurant La Republica a nebo posedět ve vinárně Naturvini.

 

Vnitroblok pasáže Florentinum.

RESTAURACE, OBCHODY A HOTELY

Pokud máte hlad a potrpíte si na italskou kuchyni, výborně vaří v restauraci La Corte a nebo v Ristorante Longiano.  Jestli si potrpíte spíš na klasiku a máte rádi kvalitní místní suroviny, navštivte určitě Bistro&Café U Hájků. A když vás přepadne vlčí hlad a nedostatek času, pak si zajděte do Bageterie Boulevard.

Nakupovat v ulici Na Poříčí můžete ve funkcionalistickém obchodním domě Bílá Labuť, který oslavil 75.výročí svého otevření.

Doporučujeme také pasáž Florentinum a obchodní dům Palladium, kde najdete téměř vše co byste mohli potřebovat. A nebo také prodejnu kvalitních hodinek Koscom, ve které vám kvalifikovaný personál zaručeně pomůže vybrat ten správný typ právě pro vás, Obuv Na Poříčí, kde najdete nejnovější kolekce značek Gabor, Marc, Tamaris a Rieker a nebo, když se vám třeba na cestě rozbije mobil, zajděte do Mobilní Pohotovosti, a ta rychlostí blesku vše vyřeší za vás.

 

Hotely Na Poříčí:

Art Deco Imperial Hotel

Grandior Hotel Prague

Hotel Harmony

Ibis Praha Old Town

Hotel Century Old Town Prague

 

 

foto: Flickr